Köszöntő

Tisztelt Kollégák!

A COVID járvány miatt nagyon nehéz 2 esztendőn van túl a szakmánk. Amikor e sorok születnek, akkor éppen a 3. hullám lefelé tartó száránál tartunk és csak reménykedni tudunk, hogy a vakcináció hatására enyhül az a rettentő nyomás, ami elmúlt hónapokban az intenzív terápiás szakmára nehezedett. Ez táplálja azt a reményt is bennünk, akik a Debreceni Aneszteziológiai Napok-at immár 2003 óta szervezzük, hogy 2 esztendő után újra személyesen is találkozhatunk.
Az idei programot ennek a reménységnek a szellemében hoztuk létre. Munkatársaimmal azt gondoljuk, hogy a szakmában dolgozó valamennyi munkatárs hősies helytállásával és önfeláldozásával rászolgált arra, hogy nyugodt körülmények között, személyesen találkozzunk.
Figyelembe kellett vennünk a program összeállításánál, hogy szakorvos jelöltjeink, valamint szakorvosaink számára a kötelező továbbképző tanfolyamok is elmaradtak a járvány szorításában. Éppen ezért a DAN szatellit programjaként, azonos helyszínen párhuzamosan ezeket is megrendezzük. A régiónk szakorvos jelöltjei számára a szakvizsgára bocsátás feltételeként kötelező tanfolyammal idén ingyenesen együtt jár a DAN regisztráció is, a szakorvos továbbképzési tanfolyamra az OFTEX rendszeren regisztráltak számára pedig az 5 évente ingyenesen biztosított tanfolyam költségét az állam téríti meg. Mindkét tanfolyamhoz az előadások mellett a szombati napon kötelezően választandó szimulációs kurzus csatlakozik, amelyet a kollégák választhatnak meg.
Azt remélve, hogy az életünk lassan a normál kerékvágásba tér vissza, a DAN plenáris programjai csak részben foglalkoznak a COVID ellátással és igyekeztünk teret szentelni szakmánk egyéb aktualitásainak is.
Bízunk benne, hogy szakmailag értékes programot sikerült összeállítani és a szokásos családias szeretettel várunk mindenkit 2021 októberében Debrecenben!


Prof. Dr. Fülesdi Béla
egyetemi tanár