Köszöntő

Kedves Kollégák!

A hagyományt folytatva, 2020-ban is február utolsó hétvégéjén rendezzük a Budapesti Fül-orr-gégészeti Továbbképző Konferenciát. Ez az ötödik lesz a sorban, a helyszín az elmúlt években jól bevált Aquaworld Resort Budapest Hotelben (1044 Budapest, Íves út 16.) lesz.

Idén kibővül a rendezvényünk, a Budapesti továbbképző konferenciánkkal párhuzamosan egy másik szekcióban rendezzük meg a Fiatal Fül-Orr-Gégészek Fórumát. Ide várunk minden 35 évnél fiatalabb előadót esetismertetéssel, tudományos kutatási eredménnyel. 

A Fórum az első két napon lesz megtartva, a fiatalok utána csatlakozhatnak konferenciánk folytatásához.

Az elmúlt években mindig két nagy témát tárgyaltunk, az elmúlt négy év során végigvettük a fül-orr-gégészet fő témaköreit. A kezdeteknél azt ígértem, hogy négy évente újra tárgyaljuk a témákat, beépítjük az újdonságokat, aktualitásokat.

Témáink igen időszerűek, az egyik a négy éve megjelent kötelező és teljeskörű újszülöttkori hallásszűrésről szóló rendelet és az ezzel kapcsolatos protokollunk. A szűrés jelentőségéről, módjáról, a kiszűrtgyermekek további menedzseléséről, rehabilitációjáról, illetve a felnőtt nagyothalló betegek rehabilitációs lehetőségeiről szól az egyik blokkunk. A másik téma a felső légutak fertőzései. Az előadások a garat, az orr és melléküregek, a hallójárat, a közép és belső fül gyulladásait, a nyak fertőzéseit tárgyalják. A fül-orr- gégész mindennapi gyakorlatában előforduló betegségek tünetei mögött néha megbúvó súlyos szövődményeket, a nehéz differenciál diagnosztikai problémákat és a korszerű terápiás megoldásokat is részletezzük. Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk banális fertőzésnek induló garat és szájüreg betegségek mély-nyaki rétegekbe terjedő gyulladásaival. Ezek a flegmonék, abscessusok életet veszélyeztető súlyos állapotok, ezért megelőzésüket, gyógyszeres és sebészeti kezelésüket is tárgyaljuk.

A témák túlmutatnak a szűken vett fül-orr-gégészeten. Érdekesek, értékesek lehetnek a fül-orr-gégészeken kívül háziorvos, infektológus, gyermekgyógyász kollégáknak is. A fül-orr-gégészeti előadók listáján a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának oktatói mellett a Szegedi,- a Pécsi,- és a Debreceni Tudományegyetemek klinikáinak oktatói és a témákban jártas kórházi főorvosok tartanak előadásokat. Az előadók a mindennapi élet, a hétköznapi gyakorlat számára használható formában, protokoll-szerűen tartják meg prezentációjukat.

Remélem, hogy a szakmai szellemi táplálék mellett a kulturális műsor, a kellemes környezet, a modern szálloda és kongresszusi környezet, a világhírű élményfürdő, a finom ételek és italok felejthetetlen élménnyé teszik majd ezt az immár hagyományos rendezvényt az Önök számára!


Tisztelettel hívjuk és várjuk!Prof.Dr. Tamás László
egyetemi tanár
Semmelweis Egyetem
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika