Köszöntő

Kedves kollégák!

Napjainkban egyre emelkedik az életkor felső határa, az idős populáció számaránya világszerte nő és az egészségügyi ellátás jelentős részét az idősek kezelésére fordítják. A világ 6,8 milliárd lakosa közül 600 millió 60 évnél idősebb és számuk az előrejelzések szerint 2050-re kétmilliárdra nő. A hazai népességünk közel egyötödét kitevő idős, vagyis a 65 év feletti korosztály ellátásában minden szakterületen dolgozó kolléga aktív szerepet játszik.
A fiatalok és felnőtt középkorúak ellátását biztosító tudásunk csak részlegesen alkalmazható az idős betegek kezelése, a kórállapotokra utaló tünetek gyakran megváltoznak, egyidejűleg számos progrediáló, krónikus betegség alakul ki, melyek összetett gyógyszerelést igényelnek. Figyelembe kell vennünk a nemkívánatos gyógyszer mellékhatásokat, kölcsönhatásokat, a gyakran romló beteg együttműködési képességet. 
2020. március 20-21. között harmadik alkalommal szervezzük meg az Időskorú betegek ellátása továbbképzést a Hotel Héliában Budapesten. 
A továbbképzésen az idei konferencián részt vevő kollégák által javasolt témakörökkel is foglalkozunk (szívelégtelenség, alvási apnoe, diabetes, korszerű sebkezelés, hiperaktív hólyag, pajzsmirigy betegségek, szexualitás idős korban) emellett lipidológia, hipertonológia, onkológia és gasztroenterológia a kongresszus kiemelt témái.
Az előadások valóban gyakorlatorientáltak lesznek és nem marad el a témával kapcsolatos kérdések megtárgyalása sem.


Mindenkit szeretettel várunk!
Üdvözlettel:Prof. Dr. Kalabay László
egyetemi tanár, tanszékvezető
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Prof. Dr. Tóth Miklós
egyetemi tanár
Semmelweis Egyetem, II. Belgyógyászati Klinika
Geriátria Tanszéki Csoport
Dr. Torzsa Péter
egyetemi docens
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék