Köszöntő

Kedves Kollégák!

A 2018-ban útjára indult és a 2020-as „COVID-év” kivételével évente megrendezett GYAGA, azaz Gyakorlati Gasztroenterológia Konferencia sikeres továbbképző rendezvénynek bizonyult. Eddig a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekció vándorgyűlésével együtt került megrendezésre. A szekció vezetőségével történt megegyezés alapján a páratlan években ez továbbra is így lesz, a páros években azonban a szekcióülést külön rendezik meg vidéken, míg a GYAGA-t önálló rendezvényként a már jól bevált helyszínen, Budapesten az Aquaworld Resort Budapest Hotelben szervezzük.

Az első önálló GYAGA témája „Csapatmunka a gasztroenterológiában”. A gyulladásos bélbetegek komplex kezelése megköveteli a gasztroenterológustól, hogy a gondozás során a leggyakrabban igénybe vett társzakmák, mint a radiológia, a sebészet mellett más szakterületek (reumatológia, bőrgyógyászat, endokrinológia, hematológia, infektológia, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, dietetika) szakértőivel is szorosan együttműködjünk. Kiváló előadóink tandem előadások formájában járják körbe az egyes részterületeket, teszik hozzá a magukét az IBD-team munkájához. Második témaként az endoszkópos labor tárgyi és személyi feltételeit beszéljük át, hogy valódi endoszkópos csapatként, magas színvonalon láthassuk el betegeinket. A harmadik téma pedig a sürgősségi team, ami a gasztrointesztinális vérző betegek kapcsán a kórházba érkezés utáni első néhány óra történéseit elemzi, ismét csak az ellátásban résztvevő egyes szereplők szemszögéből.

Új struktúrában, a régi lelkesedéssel várjuk az érdeklődő kollégákat 2022. november 4-5-én, Budapesten, az Aquaworld Resort Budapest Hotelben.

Dr. Gyökeres Tibor
GYAGA szervező
Dr. Schäfer Eszter
társszervező