Köszöntő

Rendhagyó köszöntő

IFrame

Tisztelt orvoskollégák!

Hosszú évtizedek gyakorlata változott meg a védőoltások bővülésével. A gyermekkorban esedékes oltások mellett, egyre gyakrabban van igény és indok a felnőttek vakcinálására.

Ezt a folyamatot két tényező is felgyorsította. Először, a kockázati csoport - idős kor, diabétesz, krónikus vese-, májbetegség, immunkárosodottak - specifikus védelmére születtek szakmai javaslatok, majd a nemzetközi utazás kapcsán hárul egyre több feladat elsősorban a háziorvosokra. Sokan örömmel, a munka új színfoltjának tekintik a védőoltások indikálását, beadását, azonban hiányolják az ezzel kapcsolatos igénybe vennie annak, aki most kezdi ezt a tevékenységet, az idővel pedig mindenki szűkében van.

A vakcinológia elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátításában szeretnénk segíteni azoknak a kollégáknak, akik az Országos Epidemiológiai Központ által meghirdetett egynapos tanfolyamon részt vesznek 2020. október 9-én. Ilyen jellegű tanfolyam elvégzése kötelező azoknak a kollégáknak, akik az Utazási Medicina tanfolyamot a jövőben szeretnék elvégezni.

A Gyakorlati Vakcinológia alapjai c. tanfolyamot a gyógyszerész kollégáknak is javasoljuk, hiszen gyakran ők az első szakemberek, akitől az utazó tanácsot, javaslatot kér.

Budapest, 2020. június 15.


Dr. Jelenik Zsuzsanna


Tisztelt érdeklődő szakdolgozó kollégák!

"Amit a védőoltásokról tudni kell egészségügyi szakdolgozóknak"


Nyolc évvel ezelőtt tartottuk az első „Gyakorlati Vakcinológia alapjai„ című egynapos továbbképző tanfolyamot orvos kollégáknak. Ennek indítéka az volt, hogy egyre több szakterületen dolgozó orvos ad be védőoltásokat, azaz a gyermekkor oltások mellett, a felnőttkori oltások száma és választhatósága is bővült.

Először, a kockázati csoport - idős kor, diabétesz, krónikus vese-, májbetegség, immunkárosodottak - specifikus védelmére születtek szakmai javaslatok, majd a nemzetközi utazás kapcsán hárult egyre több feladat - elsősorban - a háziorvosokra. Az utóbbi években nőgyógyászok is oltanak, pl. HPV elleni vakcinával.

Ismert tény, hogy sok esetben az orvos „jobb keze” az ügyes egészségügyi szaktolgozó, nem csak az adminisztrálásban, hanem az injekciók beadásában is. Ezek között jelentős helyet foglal el a védőoltás. Leggyakrabban az influenza vakcinát adja be szakdolgozó, de bőven van példa a HPV, a hepatitis A+B, tetanusz vagy a pneumococcus oltások delegálására is.

Olyan oktatási anyagot készítettünk, amely az egészségügyi szakdolgozók számára is fontos ismeretanyagot tartalmaz. Számukra, külön tesztkérdés készül, melynek sikeres válaszadói magasabb pontszámot kapnak. Az előadások és az esetbemutatás is azt a célt szolgálja, hogy az oltóorvos és a mellette dolgozó asszisztens számára is tanulságos legyen.

Budapest, 2020. június 15.


Dr. Jelenik Zsuzsanna