Köszöntő

Tisztelt Kollégák!

Hosszú évtizedek gyakorlata változott meg a védőoltások bővülésével. A gyermekkorban esedékes oltások mellett, egyre gyakrabban van igény és indok a felnőttek vakcinálására.

Ezt a folyamatot több tényező is felgyorsította. Egyre több szakmai ajánlás született a kockázati csoportok - időskorúak, diabéteszesek, krónikus vese-, és májbetegek, immunkárosodottak - specifikus védelmére. Változott az oltóanyagok alkalmazási leirata, módosult az oltandók korhatára. A háziorvosokon kívül pulmonológusok, reumatológusok, nőgyógyászok és fül-orr-gégészek is ajánlanak és adnak védőoltásokat.

Sokan örömmel, a munka új színfoltjának tekintik a védőoltások indikálását, beadását, azonban hiányolják az ezzel kapcsolatos képzési lehetőséget. Sok cikket, könyvet kell elolvasnia és telefonos tanácsot igénybe vennie annak, aki most kezdi ezt a tevékenységet, az idővel pedig mindenki szűkében van.

A vakcinológia elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátításában szeretnénk segíteni azoknak a kollégáknak, akik részt vesznek ezen az online tanfolyamon. Reméljük, hogy azoknak is segítünk, akik napi szinten foglalkoznak védőoltásokkal, hiszen a rutinszerűen végzett munka elhalványítja az elméleti ismereteket. A 2021. második félévben meghirdetett tanfolyam anyagát frissítettük, egy új immunológiai előadással és a COVID elleni vakcinákkal kapcsolatos információkkal.

Meghívjuk Önöket, oltóorvosokat, gyógyszerészeket és egészségügyi szakasszisztenseket, barangoljunk együtt a vakcinológia világában!  

Dr. Jelenik Zsuzsanna