Beköszöntő

ÚJ IDŐPONTBAN, VÁLTOZATLAN HELYEN!
2020. szeptember 18-19.


Tisztelt Kollégák!

Nagy örömmel tölt el, hogy immár tizedik alkalommal rendezhetjük meg a Gyermek-gasztroenterológia, hepatológia és táplálás aktuális kérdéseivel foglalkozó postgraduális tanfolyamot. A gyermek-gasztroenterológia és hepatológia alig több mint fél évszázada kezdett leválni a gyermekgyógyászat egészéről és ma már teljesen önálló tudományág, azonban szorosan kapcsolódik a gyermekgyógyászathoz. Az alapellátásban dolgozó kollégák naponta találkoznak az ide tartozó kórképekkel és fontos számukra, hogy ezen a területen is naprakész ismeretekkel rendelkezzenek. Ebben szeretne segítséget nyújtani a tanfolyam. Segíti ennek a célnak a megvalósulását az a tény, hogy a szakma legjobbjait sikerült megnyerni ahhoz, hogy az  aktuális kérdésekről tartsanak Önöknek előadásokat. 

A gasztroenterológiai területéről előadásokat fognak hallani többek között az akut és perzisztáló hasmenésről, a nyelőcső gyulladásos betegségeiről és a motilitási zavarokról, de szó lesz az ételallergiáról és a az allergén specifikus immunterápiáról, valamint az autoimmun pancreatitisről is. Ebben az évben is kétórás kerekasztal beszélgetés keretében fognak értesülni a hazai egyetemi IBD centrumok vezetőitől a gyulladásos bélbetegség diagnosztikáját és kezelését érintő újdonságokról.

A hepatológiai blokkban áttekintést kapnak az akut májelégtelenségről, a neonatalis choestasisról és arról is, hogy milyen képalkotó módszerek állnak rendelkezésre a sclerotisalo cholangitis diagnosztikájában. 

A táplálkozási részben tájékozódhatnak a női tej felbecsülhetetlen szerepéről az időre született újszülöttek és a koraszülöttek táplálásában, a kalcium és foszfor jelentőségéről a vesebetegségek kezelésében és megelőzésében, a nyomelemek és a vitaminok viszonylagos hiányállapotának következményiről és végül a túlzott nátrium- és fehérjebevitel káros hatásairól. 

Természetesen lehetőség lesz az előadások után vitákra és a felmerülő nehézségek alapos megbeszélésére is. 


Bízom benne, hogy a Hotel Danubius Falmenco-ban megrendezésre kerülő továbbképző tanfolyamot elvégezve sok új ismerettel fognak gazdagodni, amit mindennapi gyakorlatukban jól fel tudnak használni.Prof. Dr. Arató András
egyetemi tanár, a tanfolyam elnöke