Beköszöntő

Tisztelt Kollégák!

Nagy örömmel készültünk a múlt évben arra, hogy tizedik alkalommal rendezzük meg a Gyermekgasztroenterológia, hepatológia és táplálás aktuális kérdéseivel foglalkozó postgraduális  tanfolyamot.
Sajnos a COVID-19 pándémia keresztülhúzta terveinket. Figyelembe véve, hogy a járvány még mindig tart, úgy döntöttünk, hogy on-line formában tartjuk meg a tanfolyamot a korábban tervezett tartalommal.

A gyermek-gasztroenterológia és hepatológia alig több mint fél évszázada kezdett leválni a gyermekgyógyászat egészéről és ma már teljesen önálló tudományág, azonban szorosan kapcsolódik a gyermekgyógyászathoz. Az alapellátásban dolgozó kollégák naponta találkoznak az ide tartozó kórképekkel és fontos számukra, hogy ezen a területen is naprakész ismeretekkel rendelkezzenek. Ebben szeretne segítséget nyújtani a rendezvény. Segíti ennek a célnak a megvalósulását az a tény, hogy a szakma legjobbjait sikerült megnyerni ahhoz, hogy az aktuális kérdésekről tartsanak Önöknek előadásokat.

A gasztroenterológiai területéről előadásokat fognak hallani többek között az akut és perzisztáló hasmenésről, a nyelőcső gyulladásos betegségeiről és a motilitási zavarokról, de szó lesz az ételallergiáról és a az allergén specifikus immunterápiáról, valamint az autoimmun pancreatitisről is. Ebben az évben is
kétórás kerekasztal beszélgetés keretében fognak értesülni a hazai egyetemi IBD centrumok vezetőitől a gyulladásos bélbetegség diagnosztikáját és kezelését érintő újdonságokról.

A hepatológiai blokkban áttekintést kapnak az akut májelégtelenségről, a neonatalis choestasisról és arról is, hogy milyen képalkotó módszerek állnak rendelkezésre a sclerotisalo cholangitis diagnosztikájában.

A táplálkozási részben tájékozódhatnak a női tej felbecsülhetetlen szerepéről az időre született újszülöttek és a koraszülöttek táplálásában, a kalcium és foszfor jelentőségéről a vesebetegségek kezelésében és megelőzésében, a nyomelemek és a vitaminok viszonylagos hiányállapotának következményiről és végül a túlzott nátrium- és fehérjebevitel káros hatásairól.

Természetesen lehetőség lesz az előadások után vitákra és a felmerülő nehézségek alapos megbeszélésére is az előre meghirdetett élő kerekasztalok során.

Bízom benne, hogy a tanfolyamot elvégezve sok új ismerettel fognak gazdagodni, amit mindennapi gyakorlatukban jól fel tudnak használni.


Prof. dr. Arató András
egyetemi tanár, a tanfolyam elnöke