BeköszöntőKedves Kollégák, Kedves Barátaink!

20 éve indítottuk el a Hitek és Tévhitek továbbképző kongresszust. Nem gondoltuk, hogy ennyi év után is ugyanolyan lelkesedéssel bíztattok bennünket, hogy újra és újra megszervezzük. Az eltelt évek során a gyermekgyógyászatnak és határterületeinek számos neuralgikus pontját érintettük. Vajon volt-e valamilyen hatása a mindennapi gyakorlatban? Szószólói voltunk a lázcsillapítással kapcsolatos korszerű szemléletnek, mely mára beívódott a hétköznapjainkba. A legújabb védőoltásokról az elsők között hallhattatok a kongresszusainkon és jónéhány oltás ma már a nemzeti immunizációs program része. Széles körben terjesztettük a leggyakoribb infekciók kezelésének alapelveit, melyek jól használhatók a betegellátásban. Nincs olyan szerv, vagy szervrendszer, akinek a specialistáit ne hívtuk volna meg, hogy a saját szakterületének legizgalmasabb kérdéseiről elmondja a legújabb ismereteket. 

Igyekeztünk mindenből a legújabb, de megalapozott álláspontot, gyakorlati szempontból bemutatni.
A következő évekre is ez a tervünk. 

E gondolatok jegyében alakítottuk a jubileumi kongresszust is. Vezérfonalunk a megelőzés, ezért beszélünk a behurcolt infekciókról, a szexuális élet veszélyeiről, a mikrobiom károsodásának lehetőségeiről, a bioterrorizmusról és a mozgás valamint a diéta fontosságáról a betegségek megelőzésében, persze nem elfelejtve a vakcinológia újdonságait sem.

Hagyományainkat megőrizve lesz szó az új hypertonia ajánlásról és a csontvelő transzplantáció rohamosan fejlődő lehetőségeiről. A továbblépéshez szükség van forrásra is, ezért elkerülhetetlen a finanszírozás kérdése.
Kicsit a vissza és előre tekintés része az antibiotikum kezelés múltja és lehetséges irányai.

Az ünnepi alkalomhoz nem is kínálkozik jobb lehetőség, mint egy „múzeumi séta orvos szemmel”.


Várunk szeretettel Benneteket, Visegrádra. Ünnepeljünk együtt!


Dr. Mészner Zsófia
Dél-pesti Centrumkórház OHHI Védőoltási Szaktanácsadás
a tanfolyam társelnöke
Dr. Fekete Ferenc
orvosigazgató
Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet
a tanfolyam társelnöke