Köszöntő

Kedves Kolléganők és Kollégák!

Napjainkban egyre emelkedik az életkor felső határa, az idős populáció számaránya világszerte nő, és az egészségügyi ellátás jelentős részét az idősek kezelésére fordítják. A világ 7,8 milliárd lakosa közül 600 millió 60 évnél idősebb és számuk az előrejelzések szerint 2050-re kétmilliárdra nő. A hazai népességünk közel egyötödét kitevő idős, vagyis a 65 év feletti korosztály hatékony orvosi ellátásában jelentős szerepet játszanak a családorvosok. A koronavírus pandémia is felhívta a figyelmet az idős betegek egészségi állapotának megőrzésének fontosságára.

2021. március 7-12. között immár negyedik alkalommal szervezzük meg „Az Időskorú Betegek Ellátása” című továbbképző tanfolyamot, hiszen a fiatalok és felnőtt középkorúak ellátását biztosító tudásunk csak részlegesen alkalmazható az idős betegek kezelése során. A koronavírus fertőzés miatt online tanfolyamot tervezünk és reménykedünk, hogy 2022-ben már személyesen is tudunk majd találkozni.

A tanfolyamot a nagysikerű 2020. júniusban megtartott online konferenciához hasonlóan szervezzük meg. A regisztráltak száma 2020-ban meghaladta az 1000 főt, ami kiemelkedően magasnak számít a virtuális térben!

A rendezvény lebonyolítása egyedi, az előadásokat három részletben tesszük elérhetővé. Március 7-én, vasárnap 10 előadást nyitunk meg, hétfőn este ezeknek előadói tartanak kerekasztalmegbeszélést. Március 9-én, kedden újabb 10 előadás kerül fel, az ehhez tartozó diszkusszióra szerda este kerül sor. Március 11-én publikáljuk az utolsó szekciók előadásait, a záró kerekasztal pedig péntek este lesz. Az élő diszkussziókon a hallgatóság is tehet fel kérdéseket.

A tanfolyamot ingyenesen tesszük elérhetővé mindazok számára, akik 2021. március 7-12. között vesznek részt rajta. 
A tanfolyam anyagát és a diszkussziókat IBE Prémium néven 2021. március 16. - június 30. között újra elérhetővé tesszük, de immár fizetős verzióban, ebben a szakaszban gyógyszerészek is regisztrálhatnak.
A részvételi díj 15.000 Ft lesz.

Az IBE 48 pontra akkreditált, belgyógyászat, foglalkozásegészségügy, geriátria, gerontológia, háziorvostan szakképesítésekre, az IBE Prémium gyógyszerészek számára is akkreditált 48 pontra, farmakológia, farmakoterápia, gyógyszerész (szakirányú szakképesítés nélkül), gyógyszerészi gondozás, gyógyszerkészítés, gyógyszertár üzemeltetés, vezetés, gyógyszertári minőségbiztosítás, gyógyszerügyi szakigazgatás, klinikai laboratóriumi gyógyszerészet, klinikai mikrobiológiai laboratóriumi gyógyszerészet, kórházi-klinikai szakgyógyszerészet szakképesítésekre.

A továbbképzésen az időskorban kiemelt fontosságú, igen gyakori és részben egymással szorosan összefüggő témakörrel foglalkozunk: hipertónia, szívelégtelenség, diabetes mellitus, és emellett gasztroenterológia, infektológia, onkológia, elhízás, alvászavar és urológia lesznek a kongresszus kiemelt témái. Természetesen a COVID-19 pandémia aktuális helyzetéről is hallhatnak majd előadást.
Mindenkit szeretettel várunk.Dr. Torzsa Péter
egyetemi docens
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék