Köszöntő

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A Magyar Kontaktológiai Társaság ebben az évben is – immár hagyományosan – kongresszust és egyben továbbképző tanfolyamot szervez. Társaságunknak a kongresszussal kapcsolatos célkitűzései most sem változnak: a legújabb tudományos eredmények ismertetésén kívül nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati tapasztalatok bemutatására is, nemzetközileg elismert kül- és belföldi előadók segítségével. A gyakorlati tapasztalatok átadását a kerekasztal megbeszélés formájában történő esetismertetetések teszik még színesebbé és hatékonyabbá. Külön szekció és előadások tartására kértük fel a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társaságát, mivel a cornea és betegségeinek mélyreható ismerete a kontaktológusok számára nélkülözhetetlen. Ezenkívül a korábbi kongresszusainkon sikeresen megrendezésre került optometrista szekciót ezen a kongresszuson is megszervezzük.

A kongresszusra lehet jelentkezni szabad előadással (poszterbemutatóval), és esetismertetéssel. A kongresszus egyben továbbképző program is. „A környezeti tényezők hatása a kontaktlencse viselésére” és „a kontaktlencseviselés nem fiziológiás szemfelszín esetén” lesz a továbbképzés és kongresszus fő témája, de a szaruhártya, a szemfelszín, és a könnyszervek betegségei szintén a kongresszus témaköréhez fog tartozni. Ezenkívül a kontaktológia más területeiről, határterületeiről bejelentett előadásokat és esetismertetéseket is szívesen fogadjuk.

A fő téma aktualitását az adja, hogy a környezeti tényezők is befolyással lehetnek a lencseviselésre, figyelmen kívüli hagyásuk problémát okozhatnak. Ezenkívül a kontaktlencse egyre bővülő választékának köszönhetően ma már nem fiziológiás szemfelszín esetén is biztonsággal lehet lencsét viselni, a viselési szabályok betartásával és rendszeres ellenőrzéssel, ezenkívül egyes esetekben a lencse viselésének terápiás hatása is lehet. A kontaktológiai cégeknek – a korábbi kongresszusainkhoz hasonlóan – ezen a kongresszuson is szeretnénk lehetőséget adni új termékeik gyakorlati bemutatására (kipróbálással egybekötve) a kongresszus kisebb termeiben a résztvevők kisebb csoportjainak. A cégeknek szimpózium tartására és plenáris ülésen való előadás tartására is van lehetőségük.

Társaságunk éves közgyűlését is ezen a rendezvényen szervezi meg, melyről tagjainknak majd külön értesítést fogunk kiküldeni e-mailen, de a honlapunkról is elérhetők lesznek az információk a kongresszussal és továbbképzéssel kapcsolatos további információkkal együtt.

A továbbképzés és kongresszus szervezési feladatainak lebonyolítására ismét a Convention Budapest Kft-t kértük fel, akikkel már sok rendezvényt sikeresen szerveztünk meg.

Üdvözlettel:

Dr. med. habil. Végh Mihály, Ph.D.
a Kongresszus elnöke


Fontosabb határidők

Első-második értesítő kiküldése:
2018. április 30.
Előadás kivonatok beküldésének határideje:
2018. július 16.
Beküldött előadások elfogadásának visszaigazolása:
2018. július 30.
Emelt regisztrációs díj fizetésének bevezetése:
2018. augusztus 1.
Szállásfoglalások elküldésének határideje:
2018. augusztus 1.