Köszöntő

Kedves Kollégák!

A 2023-as esztendőben nagy sikerrel és igen magas részvétellel került megrendezésre Siófokon társulatunk éves Nagygyűlése. Idén, 2024. november 21-23. napjai között Budapesten, az új és kiváló adottságokkal rendelkező Novotel Budapest City & Budapest Congress Centert választottuk kongresszusunk helyszínéül, amely jelenleg Magyarország legnagyobb konferencia létesítménye, emellett kiválóan alkalmas koncertek és gálavacsorák megrendezésére is. Az 1200 ember befogadására alkalmas Pátria terem mellett 19 közepes és kisebb terem található a legmodernebb technológiával a különböző szakmai rendezvények, szekcióülések vagy szemináriumok elhelyezésére. A Novotel Budapest City a Kongresszusi Központhoz kapcsolódik, 319 új Novation szobát kínál a vendégek számára.

Kongresszusunk arcául Nékám Lajos professzor urat (1868. június 4. – 1957. január 29.), a Magyar Dermatológiai Társulat kiemelkedő egyéniségét választottuk. Nevéhez fűződik az 1893-ban megalakult budapesti bőrgyógyászati egyetemi tanszék felvirágoztatása 1898-1939 között. A Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikájának megbízott, majd kinevezett igazgatója, 1930-31-ben az egyetem rektora volt. Megszervezte az egyetemen az addig az urológia és belgyógyászat tematikájában megemlített hivatalos graduális bőrgyógyászati oktatást, valamint kidolgozta és bevezette hazánkban a bőrgyógyászati szakvizsga feltételeit. Nékám Lajos a Magyar Dermatológiai Társulat alapító elnöke volt, aki 1928-tól 1939-ig vezette a Társulatot. Tagja volt a világ dermatológiai ügyeit összefogó 11-es bizottságnak, valamint az 1935-ben Budapesten megrendezésre kerülő IX. World Congress of Dermatology egyik fő szervezője volt. Nékám Lajos professzor úr emlékére, halálának 50. évfordulóján, 2007-ben alapította a Magyar Dermatológiai Társulat a Nékám-plakettet, amelyet évente egy alkalommal adományozunk nemzetközileg elismert bőrgyógyászok részére, életművük méltatásaként.

A már hagyományosnak számító tudományos és továbbképző előadások, izgalmas esetbemutatások mellett, az idei évben nagy hangsúlyt kap a mindennapi bőrgyógyászati praxisban felmerülő gyakorlati, terápiás nehézségeket okozó kórképek kezelési lehetőségeinek bemutatása is.  Ismételten sor kerül az Experimentális Dermatológiai Szekció megrendezésére, amelynek keretén belül a hazai műhelyek legfrissebb kutatási eredményeinek ismertetésére kerül sor. Terveink szerint a tudományos programban az újjáalakult Mikológiai Szekció, a Hidradenitis suppurativa Szekció és az izgalmas és mindig jó hangulatú, tartalmas szakmai vetélkedőket rendező Dermatoszkópos szekció is lehetőséget kap a plenáris előadások sorozatában.

A szakmai programmal egyidőben megrendezésre kerül a XXIII. Dermato-Pharma Szakkiállítás, és a hagyományos Szakdolgozói Szekció is.

Társulatunk az idén Dr. Eli Sprecher professzor úrnak, a Tel Aviv Sourasky Medical Center igazgatójának, az ESDR elnökének adományozza a Nékám-Plakettet. Igen nagy örömünkre szolgál, hogy Sprecher professzor úr elsők között fogadta el meghívásunkat Nagygyűlésünkre.

2024-ben tiszteletbeli tagoknak pedig Prof. Dr. Antonió Massa-t, a portói Hospital de Santo António Bőrgyógyászati Szolgálat igazgatóját és Prof. Dr. Peter Wolfot, a Grazi Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Tanszék tanszékvezető helyettesét választotta. Természetesen az idei évben is átadásra kerül társulatunk Kaposi-emlékérme a hazai bőrgyógyászatban kiemelkedő tevékenységet végző kollégáink részére.
A betegellátás és a kutatás területén egyaránt fontos szerepet kap a társszakmákkal való hatékony együttműködés és együtt gondolkodás. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elfogadta meghívásunkat a 2024-es Nagygyűlésünkre, így számos érdekes téma megbeszélésére nyílik ezáltal lehetőség.


Nagyon sok szeretettel várjuk kedves Kollégáinkat 2024. novemberében gyönyörű fővárosunkban, Budapesten, a Magyar Dermatológiai Társulat 97. Nagygyűlésén.


Prof. Dr. Wikonkál Norbert
MDT elnök
Dr. Csoma Zsanett Renáta
MDT főtitkár