Beköszöntő

Kedves Kolléganők és Kollégák!

Az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata, hogy megújítsuk a kozmetológiai képzést. Ennek részeként az idei Kozmetológiai Kongresszust is új szellemben, a gyakorlatiasságot előtérbe helyezve, az eddigiektől kissé eltérő formában szervezzük. Egyrészt szakítunk azzal a hagyománnyal, hogy csak egy-egy izolált eljárást oktassunk részletesen. Programunkban ugyanis emellett megjelenik az a szemlélet, amelyet valójában a gyakorlat képvisel, hogy egy adott régió kombinált rejuvenációjában gondolkodjunk, az egyes testtájak – mondjuk az egyes arci régiók – kapcsán elemezzük a szóba jöhető eljárásokat: rávilágítunk az alkalmazható kezelési módszerek előnyeire, hátrányaira és veszélyeire. Ehhez egyes előadások formátumát is megváltoztatjuk, ugyanis mint tudjuk, több helyes út is lehetséges, s valamelyest szubjektív is, hogy mit és milyen sorrendben választ a kezelő orvos. Ezért nem csak előadás végi hagyományos diszkussziókat, hanem kerekasztal diszkussziókat is szervezünk, amelynek lényege, hogy egy elhangzott bevezető előadás témájához moderátor közreműködésével 3-5 tapasztalt esztétikai bőrgyógyász véleményét kérdezzük relatíve hosszú, 25 perces időtartamban, és konkrét esetek, problémák bemutatásával igyekszünk a gyakorlati teendőket, a döntések hátterét szemléltetni.

Másrészt programunkban fókuszba kerül a plasztikai sebészet és a bőrgyógyászat határterülete, s bemutatjuk a mai modern plasztikai sebészeti eljárásokat, valamint a hegek modern kezelését a profilaxistól a terápiás palettáig, a striáktól a torzító és funkciógátló keloidokig. Ehhez neves plasztikai sebész előadókat is meghívtunk.

Végül pedig nagy hangsúlyt kapnak a hibák és ezek megelőzése, ill. a szövődmények elhárítása, mely témáknak kerekasztal diszkussziót is szervezünk. 

Az előadások és kerekasztal diszkussziók mellett workshopokkal is segítjük az esztétikai és bőrsebészeti beavatkozások elsajátítását. Ezek közül kiemelendő a hazánkban elsők között megszervezett cadaver filler workshop, melynek keretében a résztvevők cadavereken tudják a különböző szúrási technikákat fájdalom- és szövődménymentesen gyakorolni.

A kozmetológia iránti igény az elmúlt években óriási növekedést mutatott a lakosság körében, piaca évi kb. 10%-os mértékben intenzíven növekszik nem csak hazánkban, hanem világszerte is. Ebben a nem-műtéti eljárások piaca nőtt valamelyest nagyobb mértékben, amelyet a jövedelmek emelkedése mellett ezen eljárások kisebb költségigénye és mérsékelt kockázata magyaráz. Ennek megfelelően az a feladatunk, hogy magas színvonalú oktatással, továbbképzéssel járuljunk hozzá az esztétikai ellátás minőségének emeléséhez. Reméljük, hogy ez sikerül is majd, ennek előzetes elismeréseként a konferenciát szabadon választható formában 38 pontra akkreditálta a Semmelweis Egyetem.

Kérjük, hogy minden érdeklődő jelentkezzen mielőbb, mert a konferencia résztvevői létszáma limitált (az MDT Nagygyűlés befogadóképességének csupán fele), más társszakmákból is várunk érdeklődőket, s különösen a workshopok és a szállás lehetőségek telnek meg igen hamar. Szeretettel várjuk Önöket a látogatóit június végén minden bizonnyal szikrázó napsütéssel, meleg, nyárias idővel csalogató Budapesten.
Üdvözlettel:


Dr. Sárdy Miklós
egyetemi tanár
a Szervezőbizottság elnöke
Dr. Holló Péter
egyetemi docens
a Szervezőbizottság társelnökeProf. Dr. Szegedi Andrea
MDT elnök
Dr. Baltás Eszter
a Szervezőbizottság titkára
MDT főtitkár
Dr. Szabó Éva
az MDT Kozmetológiai Szekció elnöke