Köszöntő

Tisztelt Kolléganők, Kollégák, kedves Érdeklődők!


Mint ismeretes Magyar Szívsebészeti Társaság 2020. novemberére tervezett XXVII. Kongresszusa a koronavírus-járvány őszi fellángolása miatt nem kerülhetett megrendezésre. A napokban az egészségügyi kormányzat hivatalosan is bejelentette, hogy a fertőzés harmadik hulláma Magyarországon befejeződött, a védelmi intézkedések enyhítésével lehetővé vált az egészségügyi szakmai rendezvények megtartása is. Bízunk benne, hogy 2021-ben személyes jelenlét mellett tarthatjuk meg Társaságunk elmaradt kongresszusát a debreceni Szívsebészet szervezésében.

A korábbi évek hagyományait követve idén is az OFTEX rendszerben akkreditált szakmai továbbképző tanfolyamot szervezünk az orvosok és szakdolgozók részére. A Magyar Kardiológusok Társasága a 2020-as évet „a szívelégtelenség évének” választotta. Ezt a kardiológusok és szívsebészek számára komoly kihívást jelentő kórképet gyakori előfordulása, diagnózisának és kezelésének komplex, interdiszciplináris volta miatt választottuk a továbbképző tanfolyam fő témájául, melyről e szakterület legnevesebb hazai képviselői tartanak majd összefoglaló előadásokat. Ugyanakkor szeretnénk lehetőséget biztosítani valamennyi hazai szívsebészeti központ számára, hogy bemutathassák klinikai és tudományos tevékenységük legújabb eredményeit. A tradíciókhoz híven számos neves külföldi előadót hívtunk meg a kongresszusra. A szívsebészet, a szívsebészeti aneszteziológia és intenzív terápia nemzetközileg is elismert szaktekintélyei előadásaikban bemutatják a szívsebészet legdinamikusabban fejlődő területeinek legújabb vívmányait, a legkorszerűbb kezelési módszereket és műtéti eljárásokat.

Az elmúlt években az egészségügy és ezen belül a szívsebészet Magyarországon és a világ számos országában jelentős változásokon, átalakuláson ment keresztül, mely miatt új kihívásokkal kell szembenéznünk. A társadalom elöregedése, a szívműtétre kerülő betegek állapotának romlása, társbetegségeik gyakoribbá válása, valamint a kevésbé invazív műtéti eljárások és az invazív kardiológia robbanásszerű fejlődése és térhódítása számos területen befolyásolta és átalakította a szívsebészet mindennapjait. Ezek a változások egyrészt nehezítették, másrészt katalizálták a szakmánk megújulását és a technológiai fejlődést. Célunk, hogy a kongresszus minél inkább elősegítse, támogassa az új diagnosztikus és terápiás lehetőségek megismerését és átültetését a mindennapok gyakorlatába.

A koronavírus járvány korábban elképzelhetetlen nehézségek és megpróbáltatások elé állította a Föld legtöbb országának polgárait. A pandémia elleni küzdelem szokatlan, merőben új feladatok megoldására kényszerítette az egészségügyi ellátórendszereket. Az amerikai John Hopkins Orvosegyetem statisztikája szerint június közepéig a világon közel 177 millió személynél igazolták a fertőzés kialakulását, mely addig több mint 3,8 millió ember halálát okozta. A járvány terjedésének megelőzése céljából bevezetett korlátozó intézkedések okozta kellemetlenségeket valamennyien megtapasztalhattuk. Ezért különösen fontosan tartom, hogy Társaságunk tagjai minél nagyobb számban, korlátozások nélkül, kellemes környezetben találkozhassanak. A színvonalas szakmai program mellett szeretnénk a kongresszust valamennyi résztvevő számára emlékezetessé tenni a felkínált kulturális programokkal, valamint a szabadidő kellemes eltöltéséhez felkínált lehetőségekkel.

A kongresszus helyszíne a balatonfüredi Hotel Füred lesz, mely kiemelkedő adottságaival és szolgáltatásaival hozzájárul a fenti célok maradéktalan megvalósuláshoz.

A tudományos és szervező bizottság nevében szeretnénk Önt és Szeretteit tisztelettel meghívni Balatonfüredre, a Magyar Szívsebészeti Társaság 2021. november 3-5. között megrendezésre kerülő XXVII. Kongresszusára abban a reményben, hogy azt semmilyen váratlan esemény nem akadályozza és az ott töltött napok a gyümölcsöző, interaktív szakmai tapasztalatcsere, a kulturális rendezvények, a város és környéke adta lehetőségek révén maradandó élményt nyújtanak a kongresszust jelenlétükkel megtisztelő részvevőknek!

A Kongresszus Szervező Bizottsága nevében:


Dr. Szerafin Tamás