Köszöntő

Tisztelt Résztvevők!

A jelenleg fennálló pandémiás helyzet miatt, a tanfolyam online keretek között fog megvalósulni!
További információ, online jelentkezés hamarosan!

Megértésüket köszönjük
Convention Budapest Kft.


IFrame

Tisztelt kollégák! kedves vendégeink!

Összejönni - jó kezdés.
Együtt maradni - haladás.
Együtt is dolgozni - siker."
H. Ford

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szervezésében 2020 tavaszán dupla jubileum megünneplésére kerül sor. A 10. életévét betöltő SIASTOK (Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciája) és az 5 éves SzVITA (Szakmai Vándorgyűlés Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Szakdolgozóknak) összevonva, négy napos rendezvénysorozat keretében kerül megrendezésre.

A 2010 óta folyamatosan bővülő továbbképzések a szakma fejlődésének és a társszakmák változásainak megfelelően, naprakész információkkal, új koncepciók bemutatásával keltették fel a hallgatóság érdeklődését.

A rendezvények ugyanakkor törekedtek a hazai és a nemzetközi szakmapolitikai élet összefogására, valamint interdiszciplináris műhelyek kialakítására.

A XXI.század medicinájában a magányos hősök kora már lejárt, a betegbiztonság kulcsa a hálózatban történő, a szubspecialitások szintjén maximális terápiás hatékonyságot nyújtó csapatmunka.

A kongresszus 2010 év óta változatlan mottójának újabb és újabb sorai valósultak meg.

A hazai és nemzetközi szakmapolitika összefogásának keretében első ízben lesz magyar konferencia kiemelt előadója és résztvevője az ESA (European Society of Anaesthesiology) jelenlegi (Prof. Kai Zacharowski) és volt elnöke (Prof. Daniela Filipescu), valamint a NASC National Anaesthesiologists Societies Committee elnöke (Prof. Serban Bubenek).

Jól illeszkedik a konferencia hálózatépítő törekvései közé az Európában mindinkább terjedő Patient Blood Management (PBM) Tanácsadó Testület ülése. A PBM multimodális, multidiszciplináris megközelítés, mely a vérvesztéses rizikónak kitett betegcsoportban az allogén vértranszfúziók mennyiségének csökkentésére törekszik, a klinikai kimenetel javítása céljából.

Társzakmáink kiváló előadói ismertetik a minőségi betegellátáshoz nélkülözhetetlen multidiszciplináris szempontokat. Idén kiemelten a gyermekgyógyászat, gyógyszerészet, mikrobiológia, infektológia, sürgősségi orvostan, oxiológia, katasztrófa orvostan, szülészet-nőgyógyászat, urológia, nefrológia, toxikológia, pszichológia területéről hallhatunk a mindennapi betegellátásunkba integrálható, értékes információkat.

Az orvosi munka megvalósíthatatlan és értelmetlen lenne az erős szakdolgozói háttér nélkül. A SzVITA immár 5 éve teremt mind népszerűbbé váló fórumot az ápolóink, szakdolgozóink közti továbbképzésre, eszmecserére. Idén a két konferencia közti rugalmas átjárhatóság is a csapatban gondolkodás, egymás szempontjainak, céljainak jobb megismerését és integrálását segíti elő.

Idén sem maradhat el a minőségi betegellátás részét képező, mindig sikeres gyógytornász továbbképzés.

A kongresszus csütörtöktől szombatig tartó elméleti plenáris képzését párhuzamos, szimulációs tréningekben bővelkedő, megfelelő eszközparkkal felszerelt, interaktív műhelyek, szimpóziumok kísérik szerdán és csütörtökön.

Egy kis ízelítő a konferencia témáiból:

 • Az akut betegellátást segítő labordiagnosztika
 • Infektológia az intenzív osztályon
 • A betegellátást alapvetően befolyásoló tényezők: jogi kérdések, pszichológiai biztonság szerepe a kollektív tanulásban, aneszteziológiai munkakörnyezet figyelemelterelő zavarai, egészségügyi dolgozók elleni erőszak 
 • Nephrológiai-urológiai problémák
 • Speciális aneszteziológiai megfontolások
 • Aneszteziológia: amit az új idők hoznak…: neurotoxicitás, önkísérletek tanulságai a szakmában, perioperatív mortalitás, női dolgozók helyzete
 • Intenzív terápia aktualitásai: haemodinamika, endotoxin és cytokin eltávolítás, alvászavar, tüdő- és rekeszvédelem
 • Post intensive care syndrome: PICS – gyógyítani minden/milyen áron?
 • Régi gyógyszerek, új koncepciók
 • Katasztrófa- és Katonaorvostan a mindennapi betegellátásban
 • Sürgősségi Szekció - aktuális helyzetkép, nélkülözhetetlen társszakmák és szkillek, futurisztika - interaktív szimpózium
 • Táplálás terápia vitatott és megoldásra váró kérdések- interaktív szimpózium
 • CRRT a gyakorlatban, szimulációs workshop
 • Bronchoscopia az intenzív osztályon
 • Az anesztézia-intenzív terápia jogi dilemmái - interaktív szimpózium
 • Gyógytornászok szekciója - Perioperatív beteg menedzsment a fizioterápia evidencia alapú alkalmazásával - hands-on workshop

Az adott témaköröket felvezető hiteles szaktekintélyek a kapcsolatos aktuális irányelveket és ajánlásokat is áttekintik, így a gondolatébresztő előadások és képzések egyben szintentartó továbbképzés szerepét is betöltik.

A kongresszus helyszíne idén is a kellemes légkört biztosító Aquaworld Resort Budapest Hotel.


Szeretettel várunk mindenkit Budapesten.


Prof. Dr. Gál János
A Szervező Bizottság elnöke,
Klinikaigazgató, egyetemi tanár, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika,
Semmelweis Egyetem
Tanszéki csoport vezető, Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan
Tanszéki Csoport, Semmelweis Egyetem