Köszöntő

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

2020. januárban hetedik alkalommal kerül megrendezésre hazánkban az utazási medicina legfontosabb témáit felölelő tanfolyam a Magyar Prevenciós Akadémia és a II. Belgyógyászati Klinika Infektológiai Tanszéki csoport szervezésében. A foglalkozás-egészségügyben és magán oltóhelyeken egyre nő az igény erre a továbbképzésre, ez az oka annak, hogy 2020-ban (nem kétévente) rendkívüli alkalommal is meghirdetjük a tanfolyamot.

A legtapasztaltabb szakemberektől hallanak a védőoltásokról, trópusi betegségekről, maláriáról, a környezeti káros behatásokról, öngyógyításról, extrém sportok kockázatáról, állatharapások által terjesztett betegségekről, kisgyermekkel utazók, terhesek ellátásáról és az expedíciók felkészítéséről is.
A hatóság részéről Dr. Dánielisz Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője ad tájékoztatást a rendelő beindításának és működtetésének feltételeiről.

A napi szinten utazókat ellátó orvosok számára összegyűjtöttük azokat a változásokat, amiről minden szakembernek tudni kell. Ezek, az elmúlt két évben jelentett járványügyi-, oltóanyag-, alkalmazási előiratban történt változások. Figyelemmel kísértük a nemzetközi szervezetek és a hatóság közleményeit is, ezeket is közzétesszük. Minden délután kiscsoportos gyakorlati foglalkozások keretében, típusos vagy rendkívüli esetek kidolgozására kerül sor.
Témáinkat a Nemzetközi Utazási Medicina Társaság (ISTM) által javasolt tananyagnak megfelelően állítottuk össze. Az esetmegbeszélések és a vizsgakérések is az ISTM követelményének megfelelőek.

Várjuk azokat a kollégákat, akik a jövőben szélesíteni szeretnék a tevékenységüket, azokat, akik már OTH/ANTSZ engedéllyel most is ellátnak utazókat és azokat is, akik csak hobbi szinten szeretnének többet tudni az utazások egészségügyi kockázatáról.

Akkor tudjuk elindítani a tanfolyamot, ha megfelelő előzetes jelentkező van. Az előzetes jelentkezés határideje szeptember 5. Negyven vagy annál több jelentkező esetén indítjuk el az akkreditálást. Orvosok szakasszisztensek és gyógyszerészek számára is hasznos a tanfolyam.

Az utazási Medicina tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy egy alkalommal a Gyakorlati Vakcinológia alapjai képzésben is részt vegyenek.
A következő október 30-án lesz, bővebb tájékoztatás: www.convention.hu.
Akinek ez a tanfolyam már meg volt, nem kell újra elvégezni!


Dr. Jelenik Zsuzsanna
Főorvos


Rendkívüli utazási medicina tanfolyam

Szokásosan kétévente rendezzük meg az Utazási Medicina tanfolyamot.
Az állami oltóhelyek csökkenése miatt azonban, a foglalkozásegészségügyben dolgozók és a családorvosok érdeklődése jelentősen nőtt a téma iránt. Szívesen látnának el pácienseket, akik munkájuk-, tanulmányaik miatt, kalandvágyból vagy pihenésként utaznának olyan
országokban, ahol a hazaitól eltérő a járványügyi helyzet, a kultúra és a szokások.

Az Utazási Medicina kiscsoportos továbbképzés; az elmélet mellett sok gyakorlattal, kétnaponta írásos vizsgával. A tanfolyam elvégzéséről és a vizsgáról írásos igazolást kapnak a hallgatók. Ennek birtokában lehet kérni a területileg illetékes hatóságtól a sárgaláz elleni oltásra is vonatkozó oltóhely/oltóorvos engedélyt.

A rendkívüli tanfolyam 2020. január 17-18, 24-25-én két-két péntek és szombati napot tölt ki.

Akkor tudjuk elindítani, ha megfelelő előzetes jelentkező van. Az előzetes jelentkezés határideje szeptember 5. Negyven vagy annál több jelentkező esetén indítjuk el az akkreditálást. Orvosok szakasszisztensek és gyógyszerészek számára is hasznos a tanfolyam.

Az utazási Medicina tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy egy alkalommal a Gyakorlati Vakcinológia alapjai képzésben is részt vegyenek. A következő október 30-án lesz, bővebb tájékoztatás: www.convention.hu . Akinek ez a tanfolyam már megvolt, nem kell újra
elvégezni!